Naar het nieuwsoverzicht

Thuiswerken is inmiddels gemeengoed geworden. Werkgevers worstelen echter met de vraag of werknemers toch niet weer vaker op kantoor moeten zijn. Dat is beter voor de verbinding. Op 72% van de vrijdagen is het kantoor zo goed als dood zo blijkt uit een recent rapport van Colliers. Werknemers zien het probleem niet, zo blijkt echter uit het onderzoek Transitie Benchmark 2024 van het Center for People and Buildings (CfBP) in samenwerking met de TU Delft en de TU Eindhoven. Tijd voor een thuiswerkbeleid!

Photographer: Surface |

Thuiswerken leidt niet tot minder verbinding

De benchmark van CfBP is gebaseerd op onderzoek onder ruim 17.000 kenniswerkers bij (semi-) publieke organisaties. Van de 17.000 ondervraagden werkt 6% elke dag op kantoor en 80% werkt maximaal twee dagen op kantoor. Maar liefst negen op de tien hybride werkers heeft het gevoel ‘erbij te horen’. Over de samenwerking zijn medewerkers positief. Dit geldt zowel voor de inhoudelijke samenwerking als de omgang tussen collega’s. Medewerkers voelen zich betrokken bij de organisatie, gesteund door hun leidinggevende en hebben het gevoel over voldoende vaardigheden te beschikken om het werk uit te voeren. Professionele isolatie komt nauwelijks voor. Medewerkers slagen erin hun werk effectief te combineren met hun privéleven.

Duidelijke afspraken met collega’s

Een belangrijke oorzaak van de ‘verbinding op afstand’ ligt vooral aan de afspraken die zijn gemaakt over werk-gerelateerde aspecten. Zo geven veel mensen aan concrete afspraken met collega’s te hebben gemaakt over bereikbaarheid (68%), aanwezigheid op kantoor (68%), beschikbaarheid (76%) en gezamenlijke contactmomenten (80%). Het gaat hierbij wel om de afspraken met directe collega’s.

Kwaliteit thuiswerkplek

De thuiswerkplek wordt hoog gewaardeerd. Het meest tevreden zijn medewerkers met aspecten als concentratie- en communicatiemogelijkheden en de privacy vanuit huis. De kantoorwerkplek kan op minder waardering rekenen. Medewerkers zijn tevreden over de voorzieningen op kantoor, maar vaak ontevreden over concentratiemogelijkheden, de privacy en het kunnen regelen van het binnenklimaat.

Thuiswerkbeleid

De Transitie Benchmark 2024 laat zien hoe medewerkers zelf het thuiswerken ervaren. dat is dus positief. Bedrijven doen er dan ook goed aan thuiswerken te reguleren via een thuiswerkbeleid. De volgende onderwerpen kun je daarin opnemen:

  1. Stel regels op die bepalen wanneer werkzaamheden en personen wel of niet in aanmerking komen voor thuiswerken. Zorg dat deze regels helder en logisch zijn.
  2. Maak afspraken over de bedrijfshulpverlening: werknemers moeten weten wat ze moeten doen bij brand, bij een ongeval of wanneer iemand onwel wordt.
  3. Maak afspraken met de werknemers over werk- en rusttijden bij thuiswerken. Houd hierbij rekening met de nodige bereikbaarheid tijdens de werktijden op het bedrijf. Maak duidelijke afspraken over de bereikbaarheid van de thuiswerker.
  4. Maak duidelijk in hoeverre het bedrijf financieel bijdraagt om de werksituatie thuis arboproof te maken, bijvoorbeeld door afspraken te maken over het beschikbaar stellen van meubilair en apparatuur.
  5. Let erop dat werknemers die (deels) thuiswerken voldoende worden gecoacht om goed te functioneren in de situatie. Zorg ervoor dat hun leidinggevenden daarvoor voldoende zijn opgeleid.
  6. Geef aan dat sociale relaties met collega’s en leidinggevenden veranderen als je fysiek niet op kantoor bent. Leg uit dat het initiatief tot contact de verantwoordelijkheid is van zowel de leidinggevende als de thuiswerker, zodat het geen eenrichtingsverkeer wordt.
  7. Moedig de thuiswerker aan om thuis een aparte werkplek in te richten, gescheiden van de leefruimten, om zo een goede werk-privébalans te behouden.
  8. Evalueer het beleid ook van tijd tot tijd en bespreek dit met de organisatie, bijvoorbeeld met de ondernemingsraad.

Auteur: Maarten van Kempen

Onze interesse in u en uw organisatie is niet gespeeld. We vinden het leuk om u te helpen en zijn benieuwd naar wat u doet en wat u wilt bereiken. We denken graag mee over de manier waarop.

Meer over Maarten