De een geniet nog (na) van de wintersport, de ander is alweer bezig met het plannen van een verre, zonnige reis, en weer een ander droomt van even helemaal niets doen. Naast dat vakantie leuk is, heeft het ook een belangrijke functie: ontspannen en uitrusten. Daarvoor is het vakantieloon, het loon dat een werknemer tijdens zijn vakantie ‘verdient’, niet geheel onbelangrijk. Over het vakantieloon ontstaat soms discussie…
In september 2024 heeft de Hoge Raad bepaald dat werkgevers de vergoeding voor structureel en verplicht overwerk moeten meenemen bij het berekenen van het vakantieloon. Deze uitspraak volgt op een zaak waarin kraanmachinisten streden voor nabetaling van vakantieloon, omdat hun overwerkvergoeding niet was inbegrepen.
Volgens Europese richtlijnen dient het vakantieloon zó te worden vastgesteld dat de werknemer tijdens vakantie een vergelijkbaar inkomen ontvangt als tijdens gewerkte periodes. Wanneer overwerk een regulier en verplicht onderdeel is van de arbeidsovereenkomst en de vergoeding hiervoor een significant deel van het totale loon uitmaakt, moet deze vergoeding ook tijdens vakantie worden doorbetaald.
Christiaan Zweipfenning en Niluvar Rahimi hebben hierover een artikel geschreven voor HR Rendement.
Lees het hele artikel hier!
Downloaden als PDF